Monday 12 November 2007

Vieraan kielen oppiminen omin avuin


Tietenkin on mahdollista oppia vieras kieli ihan itse ilman sen kummempaa apua, ja usein sen oppii paljon paremmin kun jos vain käy tunnilla kerran pari viikossa, olettaen tietenkin että sitä elintärkeää motivaatiota löytyy ainakin hitusen verran.
Itse olen elämäni aikana opiskellut aivan liiankin monta kieltä, joista pari on jo jäänyt melkein kokonaan unholaan. Yliopistossa opiskelen kahta vierasta kieltä, ja espanjaa olisi siis tarkoitus oppia ihan omin voimin. Suoritan avoimen yliopiston nettikurssia (josta on tosi paljon hyötyä, ja sopii tälläiselle aikatauluja karttavalle henkilölle), mutta muuten kielen oppiminen on tosiaan omissa käsissäni. Pyrin opiskelemaan kaksi tuntia/päivä, joka on jo aika paljon (huomattavasti enemmän kun mitä käytän muiden kielien opiskeluun) Suurin plussa itseopiskelussa on se että kunhan tietää omat heikouttensa voi keskittyä niitten parantamiseen, mutta silti mieluisella tavalla. Tänäänkin aion katsella espanjankielisen leffan ja kirjoittaa kirjeen. Oppii sitten samalla kun pitää hauskaa.

Kielistä puheen ollen: mikä kieli sinua kiehtoo eniten? Itse aion vielä joku kaunis päivä oppia unkarin ja tshekin. Noitten lisäksi myös georgia ja latina kiehtovat.

1 comment:

Anonymous said...

Dzvirpaso Zsuzso! Minua kiehtoo myös georgian kieli (monien muiden muassa). Kirjaimet olen jo oppinut ja pari-kolme kappaletta kahlannut lävitse kirjastosta lainaamistani teoksista. Ne ovat Aronson: Georgian - A reading grammar ja Tschenkeli: Einführung in die georgische Sprache (Band I & II). Molempien avulla pääsee varmasti hyvin jyvälle kielestä, vaikka ovatkin molemmat jo vähän vanhoja ja aika lailla kielitieteellisiä - tiedät varmaan mitä tarkoitan. Molemmissa tekstiosuus koostuu esimerkkilauseista, joille on annettu englannin-/saksankielinen käännös. Tschenkelin esimerkkilauseet näyttävät käsittelevän arkielämää, Aronsonin puolestaan kielten oppitunteja (!), kielitiedettä, maan historiaa ja kulttuuria sekä jotain Neuvosto-juttuja. Toivotan onnea georgian ja muidenkin kieliesi kanssa!