Tuesday 23 September 2008

Lajos Zilahy

Ihan äskettäin törmäsin vahingossa unkarilaiseen kirjailijaan nimeltä Lajos Zilahy (vahinko = kiertelen Fnacia ihan toivottamana kun silmäni yhtäkkiä tarttuvat unkarilaiseen nimeen, sitten se oli jo menoa, silmät kiiltäen kassalle ja HETI).

Kuka ihmeen Zilahy (ja miten ihmeessä tuo nimi lausutaan?)?
Lajos Zilahy syntyi 1891 silloisessa Unkarin Kuningaskunssassa, joka kuului Itävalta-Unkariin. Hänen biografiaansa kuuluu lakiopintoja Budapestin yliopistossa, taistelua ensimmäisessä maailmansodassa sekä erimielisyyksiä valtionvallan kanssa. Zilahy viettikin pari vuosikymmentä maanpaossa (Yhysvalloissa). 1930-luvulla suureen suosioon noussut, ja myöhemmin unholaan vaipunut, kirjailija kuoli myös ulkomailla, Serbian (Jugoslavian) Novi Sadissa 1974.



Itse olen nyt kahlannut läpi kaksi Zilahyn teosta: Las carceles del alma (Két fogoly) kerto erään nuoren pariskunnan elämästä ensimmäisen maailmansodan aikaan. Tästä tulee mielen Boris Pasternakin mestariteos Tohtori Z(h)ivago.
Century in Scarlet (Bíbor évszázad) on ensimmäinen osa Dukayn perheestä kertovasta trilogiasta. Ensimmäisessä osassa päähenkilöinä ovat kaksoset Flexi ja Dali jotka edustavat sen ajan valtataistelua- konservatiivinen Flexi Itävaltaa ja vallankumouksellinen vapaudentaistelija Dali Unkaria. Kirja on sekä viihdyttävä että tietoa täynnä: nyt tiedän hitusen enemmän Unkarin historiasta.

Aivan varmasti luen enemmänkin kyseisen herran tuotantoa, harmi vaan etten pysty alkuperäiskielellä niitä lukemaan!

No comments: