Friday, 6 April 2012

Languages

While listening to some random Russians chatting in their native tongue at a table nearby, I was struck with a sudden feeling of…. love, maybe? Being in love with languages might sound like a very silly thing, but I cannot think of a better word to explain this feeling. Languages just make me emotional.
I quickly updated my facebook status with the following summary:
(Irish) English is sexy, (the Savonian version of) Finnish is hot. Spanish can make chocolate melt. Catalan and Dutch are the funny ones, French is the language of philosophy. Swedish is compulsory and German is kinda cool. Polish makes me happy and Hungarian feels like home. But the most beautiful of them all is Russian.


How do languages make you feel?
(I know, I know… I’ve written about this before!!)

2 comments:

MariaSelf said...

It's making me happy to be reading about your love for languages - especially about your "affair" with Russian:-)))

Satu said...

Kyllä minullakin (jotkut) kielet ovat tunnepitoisia... Englanti (yllätys, yllätys) nyt vain on yleisesti ottaen <3 (ja sitten ne eri variaatiot siitä ovat luonnollisesti luku sinänsä). Saksa on jotain ihan käsittämätöntä. Suomi nyt vain *on*, vähän niin kuin turvariepu. Ranska on kuin se mystinen muukalainen, jota kuolaa etäältä ja aina välillä uskaltautuu tekemään lähempää tuttavuuttakin. Ruotsi on kuin se yksi saavuttamaton ihastus, "the one that got away" (joka varmaan kaikilla on). Viro on aina siellä taustalla ja erityisen vahvasti liittyy tiettyihin ihmisiin, jotka ovat suurimmaksi osaksi poistuneet elämästä(ni) ja joita aina välillä muistelee haikeudella - joka päättyy eestiläisen juorulehden ostamiseen ja tavailuun. Latina kertoo tarinoita menneestä. Espanja on telenoveloiden kieli ja japani animen/mangan. Italia vie siihen yhteen kuumaan kesään kauan sitten. Viittomakieli vie lapsuuden kesien kiireettömiin aamuihin.

Bonuksena sanskriitti ja hieroglyfit ovat sillä iänikuisella todo-listalla...