Sunday 7 September 2008

Olet mitä luet


Jag måste få lätta mitt hjärta... eli, olen SNOBI! Enkä mikä snobi tahansa, vaan lukusnobi. Tajusin ongelman vakavuuden pari vuotta sitten kun ihan vahingossa löysin komerostani about 60 pokkaria jotka eivä olleet tarpeeksi "hienoja" päästäkseen kirjahyllyyni. Olen siis piilochichlitlukija :) ja olen nyt parin viime vuoden aikana kypsynyt niin että pystyn myöntämään sen ihan julkisesti!
Point being anyway, kirjat ja lehdet sanovat lukijastaan yllättävän paljon. Fantasya lukevat yleensä tietokoneista ja muutenkin tekniikasta kiinnostuneet yksilöt (Espanjassa heilla on annettu nimi "friki"), chicklitin ystävät ovat yleensä tytönhempukoita, runot kiinnostavat herkempiä sieluja ja dekkarit ovat ihan hyvää ajanvietettä ja tuo tylsistyneen elämään vähän enemmän actionia.
And so on and so forth. Lehdet taas kertovat aika pitkälti lukijan kiinostustenkohteista, tietenkin. Tuskin kukaan nyt maksaa sellaisesta josta ei ole kiinnostunut. Nykyään on kuitenkin tosi vaikeaa löytää lehtihyllyltä mitään erikoista; muotilehtiä on miljoona ja kaikki seuraavat samaa kaavaa, naistenlehdet ovat täynnä mainoksia ja terveyslehdissä saarnataan milloin mistäkin. Jos haluat lukea talousuutisia tai maailman politiikasta, lompakkosi pienenee kertaheitolla. Siis sori vaan, mutta minulla ei ainakaan ole varaa maksaa viittä euroa viikottain, jotta saisin Economist-kiintiöni täyteen. Onneksi kyseisellä lehdellä on aivan mainio kotisivu josta saa udeltua maailman uutiset ihan ilmaiseksi.
Espanjassa lehtien ystävän elämä on vähän helpompaa. Lehdet ovat paljon halvempi, 3 euron paikkeilla, monilla julkaisuilla on sellainen systeemi että lehti maksaa kolmisen euroa lahjusten kera (kenkiä, laukkuja, mekkoja, filmejä, kalentereita, you name it...), pelkän lehden saa eurolla viidelläkymmenellä sentillä.
La pregunta del día: mitä sinä luet?

No comments: