Monday 21 July 2008

Vapaudentaistelija ja supersankari

Viime viikolla katsoin pitkästä aikaa pari leffaa (itse asiassa kaksi ja puoli mutta the Departed oli niin huono ja ammuskelu väsytti niin paljon että näin parhaaksi mennä nukkumaan).




Moottoripyöräpäiväkirja perustuu nuoren Ernesto "Che" Guevaran Etelä-Amerikan matkan päiväkirjamerkintöihin. Che on ehkä maailman tunnetuin vallankumouksellinen, eräs kuubalainen kirjailija on sanonut, että Che itse asiassa on Fidelin menestynein markkinointitemppu. Mystinen ulkonäkö, idealismi sekä liian aikainen kuolema ovat tehneet Chestä maailmanlaajuisen ikonin.
Itse elokuvasta voi olla monta mieltä, omasta mielestäni se oli aivan tosi ihana (vaikkakin argentiinalainen murre vähäsen viilteli korvia) seuraavista syistä:

* Che Guevara kiinnostaa ihmisenä. Miten nuoresta lääkäristä tulee vallankumouksellinen? Harva ihminen pystyisi elämään niin kuin Che, ja hänen idealisminsa ja periaatteensa viehättävät. Myönnän ettei mikään ole mustaa tai valkoista: riipppuen kuka puhuu, Chetä voi kuvata murhaajaksi, Kuuban tuhoajaksi tai vaikkapa sitten vapaudentaistelijaksi. Kannattaa kuitenkin muistaa että maailma on erittäin epäoikeudenmukainen paikkaa ja nykypäivän materialisuus ja pinnallisuus ovat erittäin surullisia asioita. Aamen.

* Etelä-Amerikka: filmissä tulevat hyvin esille sekä Etelä-Amerikan lunto että yhteiskunta.

* Pinnallisin syy on varmaankin pääosan esittäjä Gael Garcia Bernal. Siis oikeesti, kauniimpaa miestä saa kyllä kauan etsiä.

* Mielenkiintoinen pointti: Che:n ystävää, Alberto Granadoa, esittelevä Rodrigo de la Serna on wikipedian mukaan Che Guevaran pikkuserkku.




Will Smithin ja Charlize Theronin tähdittämä Hancock on niin tyhmä että se on hauska. Charlize Theron on myös erittäin kaunis nainen. End of story.

No comments: